Select Page

Katte er kendt for at være nysgerrige væsner med en forkærlighed for at udforske deres omgivelser, hvilket ofte inkluderer mad, der ikke er beregnet til dem. Det er vigtigt for katteejere at vide, hvilke fødevarer og stoffer, der kan være skadelige eller endda dødelige for deres kæledyr. I denne artikel vil vi gennemgå nogle af de mest almindelige ting, katte ikke tåler, og hvorfor de er farlige.

Giftige Fødevarer for Katte

Katte har en anderledes stofskifte end mennesker og kan derfor ikke nedbryde visse stoffer, som vi kan. Her er nogle fødevarer, du bør undgå at give din kat:

Chokolade

Chokolade indeholder theobromin og koffein, som er giftige for katte. Selv små mængder kan forårsage opkast, diarré, hjerteproblemer og i værste fald død.

Løg og Hvidløg

Løg, hvidløg og andre medlemmer af allium-familien kan forårsage skade på de røde blodlegemer hos katte, hvilket kan føre til anæmi. Symptomer kan inkludere opkast, svaghed og åndedrætsbesvær.

Andre Skadelige Stoffer

Ud over mad er der flere andre stoffer i hjemmet, som kan være skadelige for katte.

Visse Planter

Mange almindelige husplanter er giftige for katte. Liljer er særlig farlige og kan forårsage nyresvigt, selv i små mængder. Andre planter, som poinsettia og aloe vera, kan også være skadelige.

Medicin til Mennesker

Medicin, der er sikker for mennesker, kan være dødelig for katte. Acetaminophen (paracetamol) og ibuprofen er eksempler på medicin, der kan forårsage alvorlige skader eller død hos katte.

Forebyggelse og Hvad Du Skal Gøre, Hvis Din Kat Indtager Noget Giftigt

Den bedste måde at beskytte din kat på er at holde skadelige fødevarer og stoffer uden for rækkevidde. Opbevar medicin, rengøringsmidler og visse fødevarer i lukkede skabe. Sørg også for, at dine husplanter er sikre for katte.

Handling i Nødsituationer

Hvis du har mistanke om, at din kat har indtaget noget giftigt, skal du straks kontakte din dyrlæge eller en dyregiftlinje. Prøv ikke at fremkalde opkast uden vejledning fra en professionel, da dette kan forværre situationen.

For mere information om, hvad katte kan og ikke kan spise, kan du besøge denne side om kattens kost.

Ofte Stillede Spørgsmål

Hvorfor er chokolade farligt for katte?

Chokolade indeholder theobromin og koffein, som katte ikke kan nedbryde effektivt. Selv små mængder kan føre til alvorlige symptomer som opkast, diarré og hjertesvigt.

Kan katte spise løg eller hvidløg?

Nej, løg og hvidløg kan forårsage skade på de røde blodlegemer hos katte, hvilket kan resultere i anæmi. Symptomer inkluderer opkast, svaghed og åndedrætsbesvær.

Hvilke planter er giftige for katte?

Nogle almindelige giftige planter for katte inkluderer liljer, poinsettia og aloe vera. Liljer kan være særligt farlige og kan forårsage nyresvigt.